На всяка обществено значима инициатива, организирана в Ловеч – града на люляците, присъствието на една групичка младежи не остава незабележимо. Млади хора, които даряват на околните нещо ценно и трогателно – сплав от време и доброта. В днешните времена не всички го могат. Ние сме порода „Доброволец“, както самите те се назовават, И не искат нищо в замяна. Само да виждат хората щастливи. Те са момичетата и момчетата от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.

Въпреки, че в доброволчеството няма лидер, има един човек, към който погледите младежите винаги са втренчени – Албена Йончева, или Бенджи, както я наричат всички. По длъжностна характеристика тя е Координатор на центъра за работа с доброволци, но по призвание е душата, която води и сътворява всяка една кауза, зад която се обединява всички.

Създаден още през 2007ма година като част от верига неправителствени организации, центърът за работа с доброволци търси каузата във всяко начинание. Година по-късно – през 2008-ма се обособява като самостоятелно звено към библиотеката, помага и собственикът община Ловеч. Зад гърба им стоят десетки инициативи, каузи и кампании, като „С внуците ръка за ръка”, „Срещи с популярни личности”, „Забавно лято“, „Коледа за всяко дете“, „Заедно”, кампании насочени към четенето, даряването и т.н.

Когато ми предложиха да стана доброволец, не се замислих дали ще ми харесва и дали ще ми доставя удоволствие, просто го пожелах“, започва разказа за най-значимото постижение в скромния си живот Албена Йончева. Започнала от нулата, тя осъзнава, че пътят й е предначертан, а животът й е „обречен“ –

да помага и прави хората щастливи.

Всъщност, това й носи истинско удоволствие и всеки ден прави крачка в тази посока. Помни всяко дете, с неговото начало, с неговите трепети, тревоги и израстване. Знае в детайли и всичките трудности и перипетии, през които са преминавали. Знае ги, защото е била там, до тях, подкрепяйки ги, посрещайки редом с тях предизвикателствата.

Двадесет. Толкова е броят на учениците и студентите в Центъра за работа с доброволци. Готовността им да се притекат на помощ на всеки в нужда, прави целия им свят катализатор за доброта. И обществото ги познава. Без да заемат ръководни постове или да разполагат с финансови средства, въпреки и крехката си възраст, младежите са обект на почитание и уважение в малкия град. Всичко това е чудесно, но до тук те не стигат сами. Не и без своя благодетел, който ги насочва и оформя като личности. „Приятелят“, както я нарича Цвети, „Семейство“, каквато е за Преслав, „Учителят“, за малката Дона, и не на последно място „Втората ми майка“ – за Емчо. За всеки един Албена е дала по нещичко, но въпреки скромността си, тя възкликва, че „Моите деца са получили едно чудесно ниво на възпитание от родителите си, ще се радвам, ако съм успяла да допринеса макар и с малко за тяхното развитие.“

Преломният момент за вечните приятели, както един друг се назовават, се оказва влизането в университет и заминаването в друг град. Това обаче не сломява силата на приятелството и желанието да помагат. Макар живеейки в друг град, когато стъпят в роден Ловеч, първото действие на всеки един доброволец е да отиде в библиотеката и да се включи в текущата инициатива, по която се работи. И се чуват по телефона, и си пишат, и си липсват, защото едно е сигурно – доброто обединява.

Срещам с тях в любимото им заведение, в подножието на библиотеката в града на люляците. Тъкмо се връщат от репетиции за участието им във възстановка за началото на Първата световна война и сформирането на 34-ти Троянски пехотен полк, в която се подвизават като граждани от онова време, с ретро одежди.

Искам да ми разкажат за всичките инициативи, в които са взели пряко или косвено участие през всичките 7 години. Оказва се, че са безброй, но една от тях прави особено впечатление, оставила значим спомен в паметта на младите добродетели. Това е кампанията „Коледа за всяко дете“, насочена към децата на Ловеч в социално неравностойно положение. Правят я две поредни години – 2012-та и 2013-та, за съответно 20 и 30 деца. „Чудесно е, когато имаш подобна идея и намериш спомоществователи“, признава Бенджи и благодари на целия бизнес и гражданите подали ръка за помощта.

Благодетелите осигуряват символа на Коледа – естествена елха, играчки, ваучер за храна, торбичка с храна и лакомства и комплект ученически принадлежности. „Първата година го направихме по-скромно и се бяхме дегизирали като Дядо Коледа и джуджетата“, спомнят си доброволчетата. През 2013-та канят големия български гимнастик Йордан Йовчев да се присъедини в изненадата на ловешките малчугани. Имат съдействието и на училищните ръководства, давайки им информация за социалното състояние на децата и нуждата от подкрепа за някои от тях. Помага им и Областна администрация – Ловеч. Никой от децата не подозира какво го очаква, родителите знаят само, че ще има изненада за детето. „Емоцията бе неповторима – сълзи от радост, изумени лица и много-много усмивки“, спомня си Бенджи и допълва, че за мигове като тези си заслужава

да жертваш личното си време

и насочиш вниманието си към нещо толкова стойностно.

Вълнуващият разказ за вълшебството на безвъзмездната доброта продължава. „Когато отидохме при едно от децата с Йордан Йовчев, майката възкликна: А, Вие сте от Забавно лято, аз Ви помня“, споделя Йончева и с умиление допълва, че въпреки уважението и честта да ги посети великият гимнастик, родителят забелязва точно нея.

Искам да ми разкажат и за другите им кампании и инициативи. Заговаряйки се за „Забавно лято“, поясняват, че това е ежегодна инициатива, която предстои да започне през идната седмица и трае цялата лятна ваканция на децата. В началото финансирана от лични средства на доброволците, сега на проектен принцип от общината за награден фонд, блокчета, боички, тази проява събира малките школници, чиито родители са ангажирани през летните дни. Забавата е безкрайна – рисуват, оцветяват, играят, танцуват, и всичко това безвъзмездно, „А децата ни срещат по улиците и ни питат: Тази година ще има ли отново забавно лятно?“, усмихва се Бенджи.

Една от образователните традиции на Ловеч от средата на миналия век е възродена от доброволците, казват още те. „Лятна читалня“ тече с пълна сила вече 5-та година. В нея книгите, които се дават от учителите за лятната ваканция, се

четат заедно, на открито,

превръщайки нещо толкова полезно в безкрайна забава.

Благата, сътворени от тях, не свършват до тук. Заедно с ресурсния център организират театър за деца със Специални образователни потребности, с БЧК провеждат демонстрация за действие при бедствие и използването на телефон 112, включват се и в дните на толерантността, за борбата със СПИН и т.н.

Един ден решихме с доброволците, че младите имат нужда да говорят, да провеждат тематични срещи с изявени българи и ни хрумна идеята да поканим известен нашенец, ей така, да видим ефекта. И поканихме Наско от БТР. Резултатът беше главозамайващ. Децата пощуряха при вида му, а разговорът с него остави трайна следа в съзнанието на малчуганите“, спомнят си началото на тази вълнуваща поредица доброволците Вожда, Цвети и Преслав. Вдъхновени от емоцията, вече няколко години продължават да канят видни сънародници, доказали се в своята област като безспорни професионалисти. На доброволни начала откликват Буги Барабата, с когото срещата протича в песни и веселби, Генчо от радио N-Joy, Маги Халваджиян, който им подарява автобиографията на Стив Джобс, Нидал и Мадлен Алгафари, Александър Сано, с когото имат подписан словесен договор за бъдещи инициативи, Тервел Пулев, който е учил момчетата как да пазят гарда, писатели от ранга на Симеон Нидакиев, режисьорът Ники Илиев, Мариян Бачев и други, и други. „Замисълът на тези срещи бе да покажем на младите ни съграждани, че дори и известните са хора като нас и е нужно да имаш мечта, за която да работиш всеки ден и да вярваш в себе си“, допълва Албена Йончева.

Доброволческият дух на Ловеч“, както наричат Бенджи, има преди всичко особено емоционална връзка със „своите деца“. През сълзи споделя, че с особена емоция изживява всичките им изненади, които й организират – с повод и без повод. „За мен е важно тяхното развитие, а не моето.“

Албена знае, че след доброто остава една усмивка, топлина и…още много добро.

 

Ганчо Чурков

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a comment